TIL MINNE

NUCH SUCH FinJCH NJCH  RAJA

2003 - 2015

Raja sovnet inn 16. mars etter å ha blitt rammet av Cushings sykdom. Cushings sykdom er en hormonell sykdom som først og fremst rammer eldre hunder.

Raja var en hund som krevde lite, men ga utrolig mye. Hun lever videre gjennom uforglemmelige minner.

**********************************************************************************************************

 

(klikk på bildene for større format, enda større.......? - klikk en gang til)

Vår beaglejente Raja er født 16.juli 2003. Oppdretter er Dick Wedin, og hun er under SJCH NJCH Saga og SJCH SJCH Lissåsen’s Gutten.


1

Saga var en meget god jakthund. I 2001 deltok hun i Nordisk Mesterskap. Det er verdt å nevne at i dette mesterskapet ble Rajas onkel, Lissåsen’s Sicko, beste hund. Saga er dessverre ikke mer. Hun forsvant under jakt i februar 2007. Hennes siste bragder var å vinne Nordsvensk Mesterskap i 2006, samt å plassere seg som nummer fem i Svensk Mesterskap (SM) samme år.


SJCH SUCH Lissåsen’s Gutten er - som den innvidde ser av kennelnavnet - fra TomasAasvolds lille, men suksessrike kennel på Snåsa. ”Gutten” er en markant beagle i vårt broderland, med topplasseringer i (SM). 32

Eiere er Kicki og Janne Johansson fra Gävle.

 

Tomas er også elgjeger så det monner. Denne ruggen ble felt i 2007.

 

Raja ble hentet i mellomjula 2003, fem måneder gammel. Vi fikk et tips fra Tomas om at en valp som Dick hadde tatt av til seg selv skulle selges. Resten er historie, en riktig solskinnshistorie må vel tilføyes.  Alle i familien var spente på valpen som skulle 4komme, ikke minst Ådne som måtte prøve korga. Men det var også litt trist å skulle ta med Raja. Det var veldig tungt for Eva, Dicks samboer, å skulle skille seg fra valpen, noe vi etter hvert 5forsto svært godt. En blir veldig knyttet til Raja.  

Raja er en myk, kontaktsøkende og herlig hund. Men hun er også beagle, det fornekter seg ikke. Hennes yndlingsposisjon er i fanget, og da så langt inn i halsgropen som mulig, noe disse bildene viser. Vi er ufattelig heldige som har Raja, og en tilværelse uten henne ville blitt ett ”fattigere” liv!

 

678
Her koser hun med vår gode venn Eli Kari, sønn Erlend og Sigrun. Jeg kunne ha fylt flere sider med slike "fangban-kosebilder" av Raja med familie og venner. Raja er ustoppelig! Og ettersom alle vil ha henne på fanget, er det jo en perfekt situasjon.

 

9Raja har selvfølgelig også sine særegenheter. En er at hun alltid "pakker seg inn" når hun skal sove. Denne egenskapen har avstedkommet mange artige episoder, som da hun var på kennel, og kenneleieren ikke fant henne da hun kom om morgenen for å ta henne ut for lufting. Raja lå urørlig under sitt teppe som hadde akkurat samme farger. Kenneldamen ble vettskremt, hun skjønte ikke hvordan Raja hadde kunnet stikke av. Stor var lettelsen da hun oppdaget at det rørte seg under teppet.

10

En annen særegenhet er hennes varmebehov. Dette bildet er ikke arrangert. Så fremt det finnes en varmekilde, legger hun seg tett opp til den. Foran slike ovner - og ikke minst foran peisen - kan det bli steike varmt i både bokstavelig, og overført betydning. Mange ganger har vi vært rimelig bekymret, men har forlenst erkjent at hun selv best kjenner hva hun tåler.

Hun er dessuten veldig lite glad i bading - sett bort fra i barekaret - for der er jo vannet varmt. Det henger nok sammen med hennes varmebehov. Men vi kan trygt si at overgangen fra labrador til beagle var rimelig stor når det gjelder vann, og bading. Men sønnen hennes - Ricki - liker å bade. Han vasser rundt, og tar seg en svømmetur om han finner det for godt.

1112

 

Våre barn og barnebarn er svært glade i Raja. Her det Ådne som pusser pelsen før utstilling. Ikke rart at det har blitt noen cert når en har slike flinke medhjelpere!

Vi synes det er veldig koselig at familien er med på utstillinger. Forøvrig har Kristin vist Raja flere ganger, bl.a til Cacib! Ådne er også flink til å vise. Er alltid med i "Barn og Hund" - ringen. Stor stas for både store og små!

Utstillinger er slitsomt noen ganger. Kristin, Audun og Raja synes nok at det ble lenge å vente på BIR - ringen.

14

 

Nils Kjøsnes dømte Raja på Selbuprøven i 2006. Der ble hun NJCH, og dessuten ble hun beste hund i grensetvisten mellom Beagleklubben Jämtland-Herjedalen/Beagleringen Trøndelag. Det var interessant å være i skogen sammen med Nils. Han sitter inne med store kunnskaper om beagle generelt, og følgelig om opprinnelsen til beagle i Trøndelag og landet forøvrig.

Nils har drevet med beagle siden han var guttunge, og har i utgangspunktet bygd sin kennel Våttåfjellet på beaglelinjene til Peder Solem – en av pionerene innen beagle i Norge. Det var en lærerik, og følgelig interessant dag med Nils.

I Finland ble jeg kjent med disse to prektige karene; - Erkii Rÿtkinen og Tenho Tikkanen. Senere har jeg vært på besøk hos dem, og hatt den gleden å jakte både hare og fasan (neida, neida vi benyttet pointer til fasanjakten, men hvem vet, Ricki jager i hvertfall jerpe).

Her studeres poengskjemaet etter jaktprøven på Nordisk i 2006. Som en vet bruker finnene to dommere. Kravene til 1. premie er mye mer krevende enn i Norge og Sverige. Men praksisen med to dommere gjør at hunden sannsynligvis bedømmes mer rettferdig. Noe å tenke på for NHKF, kanskje? En direktelink til siden om besøket i Finland.

Raja har deltatt på to nordiske mesterskap. Det første var - som nevnt - i Kuopio, Finland. Det andre var i Oskarshamn, Sverige. I Finland trakk jeg Raja da hun ble syk under mesterskapets andre dag. I Oskarshamn ble hun tredje beste hund. Jeg legger inn en direktelink til siden om mesterskapet i Oskarshamn.

At Raja altså er en meget pen beagle er det ingen tvil om. Hadde hun fått opp halen her (he-he) ville jo alt vært perfekt. Men heldigvis går halen til topps i utstillingsringen(hver fall en gang i blant).

13