Etter Dotet

Harejakt er stort, med eller uten gevær. Med en god hund er sannsynligheten for at en hare eller to havner i sekken rimelig stor - og takk for det! For moro skyld har jeg samlet noen linker som kan komme til nytte(?).

Harejakt uten hund er en krevende og flott jakt. Harejakt med hund er også krevende - men mye artigere - synes jeg. Her er noen ord og uttrykk. Jakt med beagle er et godt alternativ. Beaglevalper finner du på BeagleRingen det organiserte BeagleNorges hjemmeside. Det finnes for øvig en lokal beaglering i de fleste landsdeler. Svenska Beagleklubben har selvfølgelig også opplysninger om valpekull.

Forhåpentligvis var det en jeger du fikk i huset, og med jakt følger vilt. De som hevder at dyret bør flåes før det fortæres har jo rimeligvis ett poeng.Men viltet skal også modnes. Tips om moding og oppbevaring av kjøttet finner du blant annet på tidsskriftet Svensk Jakt.

Så endelig......., haresteken skal nytes og viltoppskrifter kan i den sammenheng være nyttig. Etter også å ha visitert denne siden med oppskrifter på hare blir du nok ikke i beit.

Uten gevær blir det knapt noen hare med mindre du springer den ihjel, eller struper den i snare. De fleste foretrekker haglgevær av lett forståelige årsaker. Først en liten orientering om haglpatroner.

Geværet er en større utfordring. Skal det være over/under eller side/side? Jeg har jaktet i mange år, har hatt - og har fortsatt - begge deler, men på harejakt føler jeg at side/side er våpenet. Konservativt sier du? Ja, selvfølgelig, selvfølgelig! Dessuten bommer begge deler like godt!

Min AYA nr 1 kjøpte jeg i 1982. Før Ayaens tid jaktet jeg med en Valvet (over/under). Altså en ren "traktor", solid som få. Men etter en lang dag i fjellet på støkkjakt etter ryper var armene tunge som bly. Nå har jeg anskaffet nok et nydelig våpen. En Caesar Guerini, 20 kal Magnus Jaspe. Den er lett og fin. Den primære hensikten med anskaffelsen var å få Sigrun, min kone, med på jakt! Et prosjekt jeg nok vil få slite kraftig med. Men - uansett - jeg har jo barnebarn som vokser opp og kanskje blir interessert? En 20 kaliber er ikke av veien for verken store, eller små!

Men det er ikke bare jakt som er moro. Et lite spann med blod, en pinne med svamp er alt, og du kan legge blodspor. Dette er forøvrig en meget god, og informativ, side om emnet forfattet av Halvor Størmer. Verd å se nærmere på!

Det er flust med interessante hjemmesider om harejakt og harehund. Dessuten er det noen gode sider om beagle også. Hundemannen, og skulptøren, Erkki Rytkönen er det verdt å se nærmere på. Han er kort og godt en trollmann med sin motorsag, og lager de mest utrolige skulptører!