Tur til Finland 2007

(klikk på bildene for større format, for bilde på full skjerm - klikk en gang til)


1Under Nordisk Mesterskap i Finland i fjor (2006) så jeg en fin hannhund på luftetur med sin eier. Jeg trodde det var prøvedeltaker, men da jeg senere kom i kontakt med eieren, Tenho Tikkanen, viste det seg at han var en av dommerene. Ved tilfeldighetens skjeve spill viste det seg at dommerloddtrekningen førte til at Tenho, sammen med Erkki Rytkönen, ble trukket ut til å dømme Raja første dag.
2

Kort fortalt gjorde Raja en bra innsats på prøvens første dag (andre dag trakk jeg henne på grunn av magetrøbbel). Hun gikk så bra på første slippet første dag at hadde hun tatt ut hare på andre slipp, og gått med denne i bare 7 minutter, hadde det holdt til en 1. premie. Men dette er for lengst historie.

'Historie er det også at Raja imponerte både Erkki og Tenho, og det på en slik måte at Erkki spurte om jeg skulle sette på kull snart? Jeg fortalte at planen var parring ved første løpetid (april/mai), men at vi ikke hadde bestemt hannhund ennå. Erkki ga uttrykk for at han var interessert i tispevalp under Raja. Ettersom Tenho hadde denne fine hannen VEESTÄJÄN TIKI, som jeg tidligere hadde sett, forhørte jeg meg litt forsiktig om Tiki eventuelt kunne være aktuell partner. Dette syntes ikke Erkki noe særlig om. Han mente Tiki var for ung, og for urutinert. Sånn ble det, men jeg fikk i alle fall god kontakt med de to herrer, og ettersom Tenho snakker og skriver svensk så har vi holdt kontakten.

Nå har jeg vært ett par uker i Finland. Utgangspunket for turen var jakt, jakt og atter jakt(!), men på forhånd var også Raja blitt påmeldt til jaktprøve.Dette var en såkalt 14-dagersprøve, noe som betyr at hunden kan prøves en gang, men det må skje i løpet disse 14 dagene. Terreng og dag bestemmes av dommerene. Det ble vel spennende for meg. 4

Første uken leverte værgudene tørt, men ellers ypperlig vær. Derimot var værprognosene for den siste uken særdeles dårlig! Mandag 29.10 var begge dommerene, og prøveterreng klart. Det var på tide for nå kom det varslete styggværet. Men jeg var altså heldig. Bare litt regn ut på dagen som ikke gjorde verken fra eller til. Nå er jo ikke jaktprøver generelt noen spøk (for å si det på den måten), og finsk jaktprøve på barmark er slettes ikke noe unntak!

Men Raja jobbet svært bra og gikk til 1. premie med over 68 poeng. En fantastisk prestasjon synes jeg, en mer nøktern finne ville vel si; - en meget akseptabel prestasjon. Men uansett, nå er hun altså finsk jaktchampion. Gratulerer Raja!!!

Jeg må nok innrømme at jeg hadde en post til på min agenda. Det var å se nærmere på Tiki. Nå var han blitt ett år eldre, fått finsk utstillingschampionat  samt at han hadde flere gode plasseringer på jaktprøver, blant annet en 1. premie (han ble FinJch i 2008).

Tiki ble først HD-røntget som tre-åring, og har B/B hofter. Det var litt dissens om han hadde A/A, men veterinæren "landet" altså på B/B. Hadde han vært røntget 18 - 24 måneders alder ville det nok blitt A/A hofter. Jeg skulle jo bo hos Tenho, så jeg ville bli godt kjent med Tiki. Og det ble jeg. En særdeles trivelig hund. Glad og fornøyd hele tiden. Vakker er han også, svært vakker! Han og Raja er meget typelik, og de gikk svært godt sammen. Det kommer til å bli en god match, sier de som forstår seg på dette. 3

 

Jeg fikk selvfølgelig også anledning til å jakte med Tiki i flere dager. Tiki har ikke Rajas nøyaktige søk, men så er jo hun nærmest perfeksjonist i søksarbeidet! Tiki går større runder, og har kanskje litt stor fart. Men som Bjørnar (Tønnesen) sa da jeg forklarte han dette; - det kan komme av at haretettheten er større i Finland slik at hunden har funnet at ”jo større fart, dess mer hare”. Denne forklaringen høres veldig plausibel ut, synes jeg. Men ikke misforstå. Jeg vurderer nok søket til Tiki ut fra Rajas søk, noe som kanskje blir litt urettferdig? Tiki jobber kjempebra i skogen, ingen tvil. En blir ikke FinJCh uten at det er en meget, meget bra hund! Det er harde krav til jaktchampionat i Finland, og derfor har de kanskje også de beste hundene.

Målet til Tiki er bedre enn Raja sitt. Hun har to-tonig mål (kanskje med noen tendenser til tre-tonig?), mens Tiki et meget klart tre-tonig målbruk. Å høre han i skogen var som å lytte til vakker musikk (bare harejegere vil forstå dette?)

Den som tar seg tid til å se på stamtavlen til Tiki vil se at far er Huuhkajan Poke. Poke har de beste finske beagleaner bak seg. Han ble i høst finsk jaktchampion og er dermed dobbelschampion. Mor er Konttikuusen Heta. Heta kom til Erkki’s Veestäjän-kennelen som valp, men hun har forlengt tilbake hos Konttikuusen med Helena og Arto Oksanen.

5

Vi var også på Konttikuusen-kennelen og hilste på Helena og Arto. Veldig trivelige folk å komme til. Mor til Tiki - Konttikuusen Heta - traff jeg også. Hun er en staselig dame som bærer alderen svært godt. I tillegg var hun en glad og fornøyd hund, og var den som hoppet høyest i hundegården, rene sirkusartisten. Skulle tyde på gode hofter ettersom hun nå er snart åtte år!

Heta er utstillingschampion med tre certifikat ervervet på bare seks utstillinger. I skogen har hun ord på seg til å være vel ”hard”. Det beror nok på begrenset tid til trening? Og hvem er så pappa til Heta, jo selveste Kisällintien Tanu-Pate!

7Det er ingen overdrivelse å påstå at det er godt med hare i Finland, i hvert fall der jeg var. Vi var ute flere dager med Tiki alene, og sammen med Raja. Vi jaktet også med Oak Creek Benny. Det var også en trivelig hund, men han har nok hatt det vel rolig i det siste. Han var nokså rund og god, men hare jaktet han. Man6gel på mosjon avstedkom selvfølgelig at losene ikke ble så veldig lange, men jaktlysten var markant, og Benny stod dagen ut!  

 


Selv om vi var hele dagen(e) i skogen led vi ingen nød! Tenho's elglag hadde en stor koie som vi koset oss i. Der vanket det også en snaps - eller to - om noen skulle lure på det.

Vi fikk også en ettermiddag med fasanjakt sammen med Erkkis pointer. Det var ikke mulighet for fotografering, regnet pøste ned. Men det ble da noen fasaner med tilbake til Melhus. Om dette var jakt er et åpent sørsmål? Mer som leirdueskying, kanskje, ikke minst på grunn av alle skuddene som laget hull i luften!

 

Tilslutt noen bilder fra Nordisk Mesterskap i fjor. Jeg fikk ikke tatt noe særlig med bilder selv, men Anne Marit har sendt meg noen. Jeg takker!
89
10

 

Takk for gjestfriheten - Tenho og Erkii - det ble noen eventyrlige dager i de finske skoger!!!